Login
Register
Начало
Фешън Калърс - Мъжки Анцузи
Четвъртък, 01 Юни 2017 13:40

Къде се крият микробите в кухнята

Написана от

Парадоксално, но най-мръсния елемент в кухнята - това не е кофата за боклук и гъбата, за миене на съдове, вакуумираните опаковки и други безвредни продукти, които често забравяме, че също трябва да се мият.

Контейнери за вакуумни опаковки. Тези удобни пластмасови контейнери обикновено съдържат гумени елементи - те осигуряват вакуумен ефект и не позволяват проникване на въздух. Ако не го направите, под гумените части се натрупва влага и бактерии. Такива се размножават бързо. За да предотвратите това, след всяка употреба, трябва да изплакнете уплътнението с топла сапунена вода и старателно да подсушите. Научете и за различните видове демонтажи.

Гъби. Гъбата, която търка всички повърхности в кухнята, се превръща в място за развъждане на инфекцията, ако я използвате прекалено дълго. За да предотвратите това, сменете гъбата веднъж седмично. След всяка употреба, старателно изплакнете с топла вода с перилен препарат. За дезинфекция на гъбата, може за 1-2 минути да го поставите в микровълновата (уверете се, че гъбата е мокра, в противен случай може да се запали).

Потопете използваните съдове, небелени зеленчуци, сурово месо и риба. Бактериите остават на повърхността. Измийте мивката с антибактериален агент всеки път, след накисване на сурово месо, риба, зеленчуци или мръсни чинии.

Хладилник и печка – може би редовно измивате вътрешната повърхност на хладилника и печката, но много домакини забравят. В същото време, всяко докосване на ден е с чисти ръце. Измийте ръцете си всеки път, когато работите из кухнята и веднага избършете, ако докоснете хладилника или печката с мръсни ръце.

Отварачка - много просто, изплакнете след употреба. Идеалното място за размножаване на микроорганизми е именно отварачката за консерви. Измийте отварачка в съдомиялна машина или в гореща сапунена вода.

Микровълнова - много домакини смятат, че бактериите в микровълновата са убити. Всъщност обаче това не е така: микроорганизмите могат да се размножават и в микровълновата фурна. Незабавно изтриване на вътрешната повърхност, ако изгорени мазнини и мазни петна , както и за мърсявания.

Допълнително