Login
Register
Начало
Фешън Калърс - Мъжки Анцузи
Понеделник, 29 Юни 2015 16:49

Спортната дисциплина лека атлетика

Написана от

 

Спортът атлетика е изключителна колекция от събития, които включват конкурентно бягане, скачане, хвърляне и ходене. Най-срещаните видове лекоатлетически състезания са леката атлетика, пътно движение, бягане и ходене. Простотата на конкурсите, като ремонт на климатик и липсата на необходимост от скъпо оборудване, прави леката атлетика един от най-практикуваните спортове в света. Леката атлетика е предимно индивидуален спорт, с изключение на релейни състезания и конкурси, които съчетават изпълнения на атлетите за оценка на отбор, като крос кънтри.

Организираните атлетики са проследени назад във времето от появата им като Олимпийските игри. Правилата и форматът на съвременните събития в атлетиката са дефинирани в Западна Европа и Северна Америка през 19 и 20 век, а след това се простира и в други части на света. Повечето съвременни дайкин срещи на високо равнище се провеждат от Международната федерация по лека атлетика и държавните федерации. Срещата на атлетиката формира гръбнака на Олимпиадата в летните игри. Водещият международен лекоатлетически дебат по лека атлетика съдържа лека атлетика, маратонско бягане и ходене. Други топ състезания на ниво в атлетиката включват „IAAF World Cross Country Championships“ и IAAF Световно полумаратон първенство. Спортистите с физически увреждания се състезават в Летните Параолимпийските игри и Световното първенство по лека атлетика IPC.

Етимологията в самата лека атлетика показва произхода на думата, която произлиза от старогръцката ἀθλητής (спортисти, "борец в общите игри") от ἆθλον ( Athlon , "награда") или ἆθλος ( athlos , "конкуренция"). Първоначално терминът се използва, за да опише спортни състезания като цяло, тоест спортните състезания, които се основават главно от човешките физически подвизи. През 19-ти век, терминът атлетика, придобити по-тясна дефиниция в Европа и могат да се опишат спортове, включващи конкурентно бягане, ходене, скачане и хвърляне. Това определение продължава да бъде най-виден начин свързан с дългосрочните планове в атлетиката, а също и с подобно значение, втора ръка.

В голяма част от Северна Америка, атлетиката е синоним на спорта като цяло и поддържа по-историческия използването на термина. Думата "лека атлетика" рядко се използва за обозначаване на спорта на атлетиката в този регион.

Лекоатлетически състезания се появиха в края на 19 век и обикновено се оспорват между спортисти, които представляват съперничещи образователни институции, военни организации и спортни клубове. Участващите спортисти могат да се състезават в едно или повече събития, в зависимост от техните специалитети. Мъжете и жените се състезават отделно. Леката атлетика идва в закрит и открит формати, като klimatici, вътрешни конкурси, срещащи се през зимата, докато събития на открито са най-вече проведени в лятната им форма на открито. Спортът се определя от мястото, в което се провеждат състезанията - в леката атлетика, а това е стадиона.

 

 

 

Допълнително