Login
Register
Начало
Фешън Калърс - Мъжки Анцузи
Събота, 14 Март 2015 17:34

Футболът като световен феномен Избрана

Написана от

Милиони хора по света са запленени от играта с топка, създадена преди повече от 100 години в Англия. Футболът отдавна е надминал и най-смелите очаквания на своите последователи. В негово име са били провъзгласявани или прекратявани войни. Футболът е като начин на живот за много хора по света. Той си остава най-уникалният и бърз начин за комуникация и отъждествяване в световен мащаб.

Няма човек по света, който да остава равнодушен към големите футболни турнири. Някои от хората си взимат почивни дни, за да могат на спокойствие да наблюдават своите любими отбори. Останалата част от човечеството се възмущава от „безсмислието” на тази игра. Отдавна футболът не е само опиянение за всички слоеве на обществото. Той е преди всичко добре организиран бизнес, като на печалбите му могат да завидят, дори и най-добрите икономически експерти.

Все пак, хората си спомнят с умиление за романтичните времена на футболната игра, когато запалянковците тръгваха на мач, с надеждата да видят поредния спектакъл. Днес, сякаш парите опорочиха футбола и много хора не могат да възприемат колосалните суми, които се плащат за играчи или за обикновен билет от Шампионката лига, например.

Като добри маркетинг специалисти, чиновниците от двете най-големи спортни централи – ФИФА и УЕФА, почти заробиха играчите и техните фенове. Естествено от цялата политика най-печеливши се оказват, не само футболните централи, но и големите телевизионни компании, които излъчват значимите първенства на планетата.

Вече хората не изпитват същото удоволствие, което носеше тази магична игра. Дори и футболните резултати са се превърнали, в своеобразна бизнес ниша, като цифрите играят по-важна роля от самата игра на футболистите. Но, ако приемем, че „новото е добре забравено старо”, може би не е далеч времето, когато футболът ще носи така добре позната романтика и вълнение. Ние все още продължаваме да мечтаем.

Още в тази категория: Спортът на големите »

Допълнително